Men Harmoni sier jeg.. det er mange måter å føle harmoni på. For meg er kanskje lettere kaos et synonymt ord med harmoni.. snarere enn ryddig og rolig.
Vi har til sammen seks barn og er to voksne. Fire av barna er fra femten år og oppover, den eldste bor ikke hjemme, så for så vidt har vi tre tenåringer og to små, de to minste er under sju og står for det meste av det vi kaller rot og bråk.
Mange mennesker skaper både liv og røre og de største krever nok mest tilrettelegging og mer det at de blir sett og hørt, enn at de praktisk trenger hjelp til alt. De små krever mye oppfølging og jeg må nok prioritere bort noe, for å skape noe annet. Jeg kjenner innimellom på at jeg har lyst til å gjøre andre ting, som f eks male et skap, trekke om en stol, og at det er noe jeg savner eller skulle gjort mer av, men jeg kjeder meg aldri. Det er det jeg er mest glad for av alt. Her er aldri et rolig minutt men heller aldri kjedelig.
Akkurat nå sitter det to små karer i badekaret og spruter såpe og vann ALLOVER, tar ut siste energi for i kveld, vi skal spise wrap med avokado, kylling og salat til kvelds ..nam.. og deretter er det sengetid med lesing og så skal jeg rydde opp det aller værste fra i dag og strikke litt og se på tv.Grunnen til at jeg skriver litt om det å være mange er at jeg stadig hører mange fordommer mot storfamilien. Jeg får ofte spørsmål om hvordan vi klarer å gi hvert barn nok oppmerksomhet, og jeg hører at "det er synd på de barna som må dele med mange søsken". Jeg er uenig. Jeg opplever at alle barna har alt det materielle de trenger, både av klær, utstyr og leker. De får opplevelser og de får oppmerksomhet om hverandre siden vi er mange, de store kan gi litt til de små og vi voksne har gitt dem det de trenger ettersom de har vokst. Jeg ser at barna lærer mye av å være med å ta vare på hverandre, ta hensyn, være tilstede, alltid ha noen de kan snakke med. For ikke å snakke om hvor mye vi kan lære av hverandre. Trenger jeg hjelp til noe innenfor data snakker jeg med sekstenåringen, trenger vi hjelp til en av bilene, skifte dekk eller annet teknisk innenfor motor så snakker vi med syttenåringen eller nittenåringen, og attenåringen er god å ha til å henge opp klesvask, lage middag, passe småbarna eller andre hus-sysler.
En annen fordom er at storfamilier har det rotete, skittent og at alt er kaos. Dette stemmer ikke. Hos oss kan det nok innimellom være både skittent og rotete, men ikke mer enn i et annet hus, jeg liker at det råder litt kaos, heller kaos enn kontrollfrik, men det er ikke sånn at det blir helseskadelig. Det er ikke sånn at storfamilien kan identifiseres med at det ligger søppel rundt veggene og at hagemøblene står ødelagte utover hele hagen, det er ikke en flom av klær på gulvene, leker strødd eller mat slagget nedover skapdørene. Det er jo heller ikke skinnende stuebord uten fingermerker eller det nyeste innenfor design altså.
Noen vil også påstå at medlemmene av en storfamilie er arbeidssky og lite smarte, men jeg har både høyskoleutdanning, videreutdanning og mange kurs bak meg. Jeg har mange års arbeidserfaring som sykepleier og har også jobbet innenfor barnevernet. Jeg er medlem av en frivillig organisasjon og jobber kontinuerlig for å skape gode holdninger rundt meg. Jeg står opp seks hver eneste dag og legger meg aldri før 23.00 og imellom der skjer det masse!
-og sist men ikke minst vi er ingen religiøs sekt! Noen vil også kunne hevde at vi må være en del av et eller annet spesielt trossamfunn. Nei, kort og godt har vi bare rom for mange, og hadde det vært opp til bare meg så hadde vi kanskje vært fler. Storfamilien i dag har kommet tilbake for å bli, med mine, dine og våre barn er dette en del av hverdagen. Hurra for storfamilien!!!
Jeg tror det viktigste når det gjelder antall barn er at hver familie kjenner på sine egne grenser. Noen har mer enn nok med ett eller to barn, kanskje fordi karriere, fritidshobbyer eller annet står høyt på listen eller bare fordi man ikke har lyst på flere. Andre synes fire, fem eller seks er perfekt og synes det er greit at man kanskje må prioritere bort ting som dyre designmøber, utenlandsferier eller 50-timers arbeidsuke. Hurra for valgmuligheter sier jeg bare! At det ene skal være "bedre" enn det andre (for barna sin del) er i hvert fall bare tull. Glade voksne gir glade barn! :-)
SvarSlettJa helt enig med deg:) Hver sitt valg! Men allikevel er det alltid noen som må ha frem at de ville gjort noe annerledes og de klarer på en finurlig måte å fremlegge at valget vi har gjort er mindre verdt enn deres. Jeg tar meg selv i å ofte argumentere for at vi er fornøyd med vår sammensetning av familie og hvorfor vi har valgt å gjøre ting på vår måte.
SvarSlettTakk for fint svar! Ha en flott 17.mai:)